Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bulion warzywny - 750 mililitrów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • ser kozi - 3 plastry
  • jajka przepiórcze lub zwykłe - 6 sztuk
  • boczek - 3 plastry
  • szalotka - 2 sztuki
  • wino białe - 100 mililitrów
  • kwaśna śmietana - 1 łyżeczka
  • gałązka świeżego majeranku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój wzdłuż na połówki.
  2. Plastry szynki ułóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku lub na patelni.
  3. Boczek posiekaj drobno i podsmaż w garnku, a następnie dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i gałązkę majeranku. Całość zalej winem i odparuj je.
  4. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z bulionem i wlej do garnka. Zagotuj.
  5. Zmniejsz ogień, dodaj ser i wymieszaj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj z ugotowanymi jajkami oraz chipsami z szynki. Udekoruj kwaśną śmietaną.