| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój wzdłuż na połówki. | 
| Krok 2 | 
| Plastry szynki ułóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku lub na patelni. | 
| Krok 3 | 
| Boczek posiekaj drobno i podsmaż w garnku, a następnie dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i gałązkę majeranku. Całość zalej winem i odparuj je. | 
| Krok 4 | 
| Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z bulionem i wlej do garnka. Zagotuj. | 
| Krok 5 | 
| Zmniejsz ogień, dodaj ser i wymieszaj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj z ugotowanymi jajkami oraz chipsami z szynki. Udekoruj kwaśną śmietaną. |