Sznycel myśliwego z pieczonymi warzywami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 400 gramów
  • Przyprawa do żeberek Knorr - 1 opakowanie
  • pietruszka - 200 gramów
  • seler - 100 gramów
  • marchew - 200 gramów
  • mieszane grzyby - 400 gramów
  • boczek - 100 gramów
  • śmietanka - 150 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • olej do smażenia - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę, seler i marchew pokrój w kostkę o boku 2 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą oraz dopraw. Piecz przez 20 minut.
  2. Mięso pokrój w medaliony, rozbij lekko tłuczkiem i dopraw Przyprawą do żeberek Knorr.
  3. Smaż mięso, aż będzie rumiane z obu stron, przełóż na bok.
  4. Na tą samą patelnie daj duże kawałki grzybów.
  5. Po chwili smażenia dodaj pokrojony w paski boczek.
  6. Wlej śmietankę, dodaj mięso i całość duś ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Podawaj z pieczonymi warzywami.