Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
  • 34 minuty
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cielęcina z udźca bez kości lub schabu wieprzowego środkowego - 600 gramów
  • bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka - 300 gramów
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 100 mililitrów
  • olej rzepakowy - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • jarmuż - 300 gramów
  • ziemniaki - 300 gramów
  • Kostka rosołowa Knorr - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • czerwona cebula - 100 gramów
  • ocet winny lub jabłkowy - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i żył. Następnie rozklep na cienkie płaty.
  2. Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Następnie wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Dzięki temu przyprawa równomiernie rozprowadzi się na kotletach, podbijając ich smak.
  3. Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące, później zanurz w jajkach, a na koniec obtocz w bułce.
  4. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu do smażenia usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Na koniec ułóż kotlety na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Kostkę rosołową zalej niepełną szklanką wody i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki na sałatkę obierz i ugotuj w całości. Kiedy będą jeszcze ciepłe, pokrój je w grube plastry i przełóż do miski
  6. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na skwarki i usuń nadmiar tłuszczu. Do gorącego boczku dodaj pokrojone liście jarmużu. Całość smaż chwilę i przełóż na bok. Boczek z jarmużem połącz z ziemniakami, dodaj pokrojoną w pół plastry cebulę, oliwę, ocet i musztardę. Całość zalej gorącym rosołem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw do ostygnięcia na około 3 godziny. Na koniec dopraw czarnym pieprzem. Usmażone sznycle podawaj z sałatką ziemniaczaną i kawałkiem cytryny.