Sznycel po wiedeńsku
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 pęczek
  • udziec cielęcy - 400 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 0.5 szklanek
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Udziec cielęcy pokrój na grubsze plastry, każdy ważący około 8-10 dekagramów.
  2. Następnie rozbij mięso tłuczkiem na jak najbardziej cienkie plastry, uważając, aby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprósz solą i pieprzem.
  3. W trzech miskach przygotuj zestaw do panierowania, mąkę, rozkłócone jajka oraz zawartość opakowania Fix Knorr.
  4. Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w cieście z opakowania Fix. Od razu przekładaj na patelnię z średnio rozgrzanym olejem.
  5. Podczas smażenia, od czasu do czasu, polewaj gorącym olejem mięso, również po wierzchu. W połowie przekręć mięso na drugą stroną.
  6. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z połówką cytryny.