Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 600 gramów
  • bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka - 100 gramów
  • czerstwa kajzerka - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 100 mililitrów
  • olej rzepakowy - 200 mililitrów
  • sos miodowy
  • miód - 3 łyżki
  • musztarda Dijon - 3 łyżki
  • koperek - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i żył, a następnie rozklep na cienkie płaty.
  2. Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Przyprawa wymieszana z jajkami równomiernie rozprowadzi się na kotlety podbijając ich smak.
  3. Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej pomieszanej z czerstwą bułką pokrojoną w kostkę.
  4. Na rozgrzany na patelni tłuszcz do smażenia. wyłóż kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na koniec kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z sosem.
  5. W misce połącz musztardę z miodem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny oraz z posiekanym koperkiem.