Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)

37


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
szynka wieprzowa600 gramów
bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka100 gramów
czerstwa kajzerka3 sztuki
mąka pszenna100 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr2 łyżki
jajka2 sztuki
mleko100 mililitrów
olej rzepakowy 200 mililitrów
Sos miodowy:
miód3 łyżki
musztarda Dijon3 łyżki
koperek1 pęczek
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oczyść z błon i żył, a następnie rozklep na cienkie płaty.
Krok 2
Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Przyprawa wymieszana z jajkami równomiernie rozprowadzi się na kotlety podbijając ich smak.
Krok 3
Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej pomieszanej z czerstwą bułką pokrojoną w kostkę.
Krok 4
Na rozgrzany na patelni tłuszcz do smażenia. wyłóż kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na koniec kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z sosem.
Krok 5
W misce połącz musztardę z miodem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny oraz z posiekanym koperkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl