Sznycle nadziewane z porzeczkową nutą

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 1 szczypta
  • miód - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • ser mozzarella - 100 gramów
  • mięso mielone - 500 gramów
  • czerwone porzeczki - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiego rondelka wsyp porzeczki, rozgnieć je widelcem, dodaj ocet balsamiczny i miód. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzej krótko na silnym ogniu (sos nie powinien się karmelizować), zdejmij z ognia.
  2. Cebulę i natkę posiekaj i dodaj do mięsa. Dopraw oregano, pieprzem i solą.
  3. Ser pokrój w plastry.
  4. Z mięsa uformuj okrągłe, cienkie placki. Na połowie ułóż kawałek sera i nakryj je pozostałymi zlepiając brzegi.
  5. Rozgrzej mocno patelnię i smaż placki z obu stron na rumiano. Podawaj gorące z ciepłym sosem.