Szopska sałatka

Składniki:

  • ziemniaki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • kminek - 1 sztuka
  • pieprz
  • pomidory - 2 sztuki
  • sól
  • biała kapusta - 100 gramów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • kiszony ogórek - 1 sztuka
  • majonez - 1 szklanka
  • rzepa - 1 sztuka
  • biała fasola - 0.5 szklanek
  • burak - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namocz w przegotowanej wodzie przez całą noc.
  2. Następnego dnia gotuj przez 2 godziny w tej samej wodzie. Odcedź i wystudź.
  3. Ziemniaki i buraka ugotuj osobno w łupinkach. Następnie obierz i pokrój w kosteczkę.
  4. Pomidory i ogórka pokrój na kawałeczki.
  5. Liście z kapusty poszatkuj, lekko posól i ugnieć palcami, by powstał sok.
  6. Obraną marchewkę i rzepę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę pokrój w kostkę . Zioła posiekaj.
  7. Wszystkie składniki wymieszaj w misce , dodaj kminek, dopraw solą i pieprzem, udekoruj majonezem.