Szparagi z truflami

Składniki:

  • szparagi - 1 kilogram
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • trufle - 40 gramów
  • białe wino - 120 mililitrów
  • cytryny - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • masło - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i cytryny przekrojonej na pół.
  2. Ugotowane szparagi pokrój na kawałki, a ich główki pozostaw do dekoracji.
  3. Trufle pokrój w cienkie plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. *
  4. Do trufli dodaj szparagi i wywar mięsny. Duś, dolewając wino i sok z cytryny. Na koniec całość posyp natką, podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  5. W rondelku zagotuj szklankę wody i rozprowadź w niej Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr.