Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

49


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
szparagi zielone świeże500 gramów
Sos sałatkowy francuski Knorr1 opakowanie
szynka Schwarzwaldzka8 plastrów
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.
Krok 2
Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 3
Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl