Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szparagi zielone świeże - 500 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • szynka Schwarzwaldzka - 8 plastrów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.
  2. Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
  3. Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.
  4. Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.