Szpecle czyli niemieckie kluski

3


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
mąka300 gramów
jajka4 sztuki
woda mineralna2 szklanki
bułka tarta40 gramów
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
sól1 szczypta
masło60 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki i surowych jaj przygotuj ciasto dodając łyżeczkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i wody mineralnej. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na godzinę.
Krok 2
Przygotuj duży garnek wrzącej osolonej wody. Szpecle najlepiej formować za pomocą specjalnej maszynki jeżeli takowej nie posiadamy możemy posłużyć się durszlakiem lub tarką o dużych oczkach. Umieść tarkę nad wrzątkiem, nalej do niej ciasta i przeciskaj je packą.
Krok 3
Gotuj kluseczki do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 4
Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. Podsmaż na sklarowanym maśle na złoty kolor.
Krok 5
Bułkę tartą zrumień na maśle. Przełóż Szpecle do miski, polej zrumienioną bułka tartą i cebulką.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl