Szpecle czyli niemieckie kluski
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • mąka - 300 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • woda mineralna - 2 szklanki
  • bułka tarta - 40 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 60 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki i surowych jaj przygotuj ciasto dodając łyżeczkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i wody mineralnej. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na godzinę.
  2. Przygotuj duży garnek wrzącej osolonej wody. Szpecle najlepiej formować za pomocą specjalnej maszynki jeżeli takowej nie posiadamy możemy posłużyć się durszlakiem lub tarką o dużych oczkach. Umieść tarkę nad wrzątkiem, nalej do niej ciasta i przeciskaj je packą.
  3. Gotuj kluseczki do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedź i przelej zimną wodą.
  4. Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. Podsmaż na sklarowanym maśle na złoty kolor.
  5. Bułkę tartą zrumień na maśle. Przełóż Szpecle do miski, polej zrumienioną bułka tartą i cebulką.