Przygotowanie |
Krok 1 |
Z mąki i surowych jaj przygotuj ciasto dodając łyżeczkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i wody mineralnej. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na godzinę. |
Krok 2 |
Przygotuj duży garnek wrzącej osolonej wody. Szpecle najlepiej formować za pomocą specjalnej maszynki jeżeli takowej nie posiadamy możemy posłużyć się durszlakiem lub tarką o dużych oczkach. Umieść tarkę nad wrzątkiem, nalej do niej ciasta i przeciskaj je packą. |
Krok 3 |
Gotuj kluseczki do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedź i przelej zimną wodą. |
Krok 4 |
Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. Podsmaż na sklarowanym maśle na złoty kolor. |
Krok 5 |
Bułkę tartą zrumień na maśle. Przełóż Szpecle do miski, polej zrumienioną bułka tartą i cebulką. |