Szpinak w cieście francuskim
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży lub mrożony szpinak - 450 gramów
  • Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr - 1 opakowanie
  • masło lub margaryna - 3 łyżki
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • ser feta - 1 opakowanie
  • cebula - 0.5 sztuk
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • orzeszki piniowe lub włoskie - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak i śmietanę.
  2. Do gotowego szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory i uprażone orzechy. Całość wystudź i dołóż pokrojoną w małą kosteczkę fetę. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego naczynia i zamroź.
  3. Zmrożoną masę pokrój w 3 cm słupki o grubości około 1 cm – możesz pokroić je grubiej, jeśli chcesz. Pokrojony szpinak trzymaj nadal w zamrażalniku.
  4. Płaty ciasta francuskiego rozwałkuj, wykrój z nich małe prostokąty o wymiarach 8 cm na 4 cm. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem i ułóż na nich zamrożony szpinak. Całość sklej, dociskając krawędzie widelcem. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem.
  5. Paszteciki ułóż na pergaminie i piecz w 200 °C przez 10-15 minut. Do tej receptury możesz wykorzystać również ciasto filo.