Szpinak w muszelkach

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • ser pleśniowy - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • ostra papryka - 0.5 łyżeczek
  • ser żółty - 50 gramów
  • bulion - 300 mililitrów
  • papryka czerwona - 3 sztuki
  • szpinak mrożony - 500 gramów
  • sos:
  • makaron muszelki - 300 gramów
  • śmietanka słodka - 200 mililitrów
  • twarożek ricotta - 125 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Papryki piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.
  2. Zdejmij skórkę, oczyść i pokrój. Zalej bulionem, śmietaną i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  3. Szpinak podgrzej na patelni do momentu, gdy wyparuje z niego cała woda.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy i twarożek rozdrobnij. Dodaj sery do szpinaku. Podgrzewaj.
  5. Do powstałej masy dodaj jajko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Makaron ugotuj na półtwardo. Polej zimną wodą i osącz.
  7. Farszem napełnij makaron, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.