Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży lub mrożony szpinak - 450 gramów
  • Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 4 plastry
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • cebula - 0.5 sztuk
  • pomidorki cherry - 200 gramów
  • ser z niebieską pleśnią, np. lazur - 1 opakowanie
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
  2. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
  3. Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę
  4. Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.
  5. Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.