Szpinak z jajkiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży lub mrożony szpinak - 450 gramów
  • Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr - 1 opakowanie
  • masło lub margaryna - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • cebula - 0.5 sztuk
  • jajka - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
  2. Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
  3. Sos Knorr połącz ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i przełóż na talerz.
  4. Na pozostałej margarynie przygotuj jajka sadzone. Ułóż je na szpinaku i podawaj np. z pieczywem. Taka potrawa może stanowić lekki obiad, jak również może być podawana na śniadanie.