Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży szpinak - 500 gramów
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • korzenie pietruszki - 6 sztuk
  • marchew - 6 sztuk
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w zapałki. Cebulę dzielimy na cząstki. Wszystkie warzywa układamy na blasze. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy mini kostkami Knorr, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, wykładamy do miski. Mieszamy z upieczonymi warzywami. Sałatkę polewamy winegretem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i musztardy. Podajemy póki warzywa są ciepłe!