Szwajcarski quiche z brokułami i serem
  • 5 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • główka brokuła - 1 sztuka
  • ser ementaler - 200 gramów
  • pomidory koktajlowe - 10 sztuk
  • jajka - 3 sztuki
  • śmietana 12% - 250 mililitrów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • margaryna Kasia - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą, wyłóż pergaminem. Gotowe rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąka. Ciasto umieść w foremce, przykryj pergaminem . Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.
  2. Pokrój cebulę w pół plastry, pomidory przekrój na pół, zetrzyj ser na tarce. Brokuły pokrój na mniejsze różyczki, sparz w gotującej się wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zahartuj zanurzając je w zimnej wodzie.
  3. Jajka wymieszaj ze śmietaną, Knorr Naturalnie smaczne i połową sera.
  4. Na zapieczonym cieście równomiernie poukładaj różyczki brokułów, cebulę i pomidory, całość zalej śmietaną z jajkami, oprósz z wierzchu pozostałym serem.
  5. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 35 minut.