Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • kajzerka - 2 sztuki
  • mleko - 100 mililitrów
  • koperek - 1 pęczek
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • ziarna kolendry - 1 szczypta
  • dżem z borówek lub żurawiny - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, posiekanym koperkiem i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików. Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.
  2. Mięsne kulki oprósz mąka pszenną i obsmaż na rozgrzanym oleju, smaż aż uzyskają ciemnobrązową barwę.
  3. Pulpeciki podlej szklanką wody, do sosu dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry, całość gotuj około 4-5 minut aż sos zgęstnieje i przybierze ciemno-brązową barwę. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami z piekarnika, polane sosem z gotowania oraz z dżemem borówkowym lub żurawinowym.