Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym

47


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mięso wołowo-wieprzowe500 gramów
kajzerka2 sztuki
mleko100 mililitrów
koperek1 pęczek
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr1 opakowanie
jajko1 sztuka
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 sztuki
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
ziarna kolendry1 szczypta
dżem z borówek lub żurawiny 1 puszka
Przygotowanie
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, posiekanym koperkiem i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików. Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.
Krok 2
Mięsne kulki oprósz mąka pszenną i obsmaż na rozgrzanym oleju, smaż aż uzyskają ciemnobrązową barwę.
Krok 3
Pulpeciki podlej szklanką wody, do sosu dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry, całość gotuj około 4-5 minut aż sos zgęstnieje i przybierze ciemno-brązową barwę. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami z piekarnika, polane sosem z gotowania oraz z dżemem borówkowym lub żurawinowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl