Przygotowanie |
Krok 1 |
Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, posiekanym koperkiem i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików. Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki. |
Krok 2 |
Mięsne kulki oprósz mąka pszenną i obsmaż na rozgrzanym oleju, smaż aż uzyskają ciemnobrązową barwę. |
Krok 3 |
Pulpeciki podlej szklanką wody, do sosu dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry, całość gotuj około 4-5 minut aż sos zgęstnieje i przybierze ciemno-brązową barwę. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami z piekarnika, polane sosem z gotowania oraz z dżemem borówkowym lub żurawinowym. |