Szybka sałatka na grilla z pomarańczami
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • sałata radicchio - 1 sztuka
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • orzeszki pinii - 3 łyżki
  • ser camembert - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze obierz i wykrój filet, przełóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Sok pomieszaj z oliwą i sosem sałatkowym tworząc vinegret.
  2. Z sałaty radicchio wytnij środek. Liście sałaty umyj w zimnej wodzie a następnie każdy z osobna wysusz.
  3. Na dużym płaskim talerzu ułóż liście sałaty plastry pomarańczy. Sałatkę posyp cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
  4. Na wierzch ułóż tez pokrojony w kostkę ser camembert, uprażone na patelni orzeszki pinii pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii. Sałatkę polej z wierzchu dresingiem.