Szybka szarlotka z ciasta ucieranego
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • cukier - 20 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • kasza manna - 2 łyżki
  • śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • mąka - 45 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jabłko - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem i Kasią (można dodać cukier waniliowy).
  2. Utrzeć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną.
  3. Ubić pianę z białek, wymieszać delikatnie z ciastem.
  4. Wyłożyć połowę ciasta na blachę, posypać kaszą manną, nałożyć jabłka mogą być pokrojone w kostkę jak również starte na tarce i skropić sokiem z cytryny, przykryć drugą częścią ciasta.
  5. Piec w temp. 180C