Szybka zapiekanka z polenty
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • polenta - 0.5 szklanek
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czerwona fasola z puszki - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 150 gramów
  • starty ser cheddar - 100 gramów
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 50 mililitrów
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej żeliwnej patelni przesmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę oraz cebulę.
  2. Następnie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Wlej 500 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę. Jeśli uważasz za konieczne dopraw do smaku.
  3. W garnku zagotuj 1 litr osolonej lekko wody. Do wrzątku wsypuj powoli polentę cały czas mieszając. Na koniec dodaj masło oraz parmezan i wymieszaj.
  4. Przygotowany wcześniej mięsny farsz (w patelni) posyp połową startego cheddara.
  5. Następnie po całości rozprowadź gorącą polentę i posyp na koniec resztą startego sera. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia jej wierzchu. Jeśli nie posiadasz żeliwnej patelni lub takiej, którą możesz wstawić do piekarnika – potrawę przygotuj w naczyniu żaroodpornym.