Szybka zapiekanka ze szpinakiem

91


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
ciasto francuskie1 opakowanie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
szpinak świeży 2 pęczki
pieczarki10 sztuk
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
jajka5 sztuk
śmietana 36%200 mililitrów
ser żółty4 łyżki
oliwa z oliwek2 łyżki
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 3
W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.
Krok 4
Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl