Szybka zapiekanka ze szpinakiem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • szpinak świeży - 2 pęczki
  • pieczarki - 10 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • jajka - 5 sztuk
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • ser żółty - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
  2. Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.
  3. W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.
  4. Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.