Szybka zupa z soczewicy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona soczewica - 200 gramów
  • pomidory - 2 sztuki
  • Bulionetka wołowa Knorr - 2 sztuki
  • woda - 0.5 litrów
  • cukier - 1 łyżka
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • kwaśna śmietana - 4 łyżki
  • oliwa - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.
  2. Gdy cebula podsmaży się na złoto, wlej wodę i dodaj soczewicę.
  3. Zupę zagotuj, dopraw bulionetką Knorr i gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zrobi się miękka.
  4. Teraz wlej pomidory i całość gotuj ponownie ok. 10 minut.
  5. Po tym czasie dopraw zupę cukrem i octem. Następnie zmiksuj na gładki krem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.