Szybki Piernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • miód - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • jajko - 9 sztuk
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżka
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • dżem brzoskwiniowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: żółtka ubić z cukrem.
  2. Dodawać miód, olej, śmietanę i ubijać
  3. Wysypać mąkę, proszek, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać łyżką.
  4. Na sam koniec dodać ubite białka.
  5. Ciasto wlać do dwóch wąskich foremek.
  6. Polewa: Kasię roztopić z czekoladą.
  7. Szybki piernik: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć dżemem i polać przestudzoną polewą.