Szybki Stroganoff
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa - 400 gramów
  • pieczarki - 300 gramów
  • musztarda - 2 łyżki
  • ogórki kwaszone - 5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • woda - 300 mililitrów
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w cienkie paseczki. Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby się zamarynowało. Pieczarki pokrój na cząstki.
  2. Na patelni rozgrzej dobrze olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki.
  3. Dodaj oprószone mąką mięso. Całość smaż, mieszając.
  4. Wlej 300 ml wody i dodaj esencję Knorr. Duś wszystko, aż potrawa lekko zgęstnieje.
  5. Na końcu dodaj pokrojonego w paski ogórka. Taki Stroganoff doskonale smakuje również następnego dnia. Najlepiej podawać go z pieczywem.