Szybkie chili con carne z kukurydzą

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 3 łyżki
  • olej - 6 łyżek
  • kminek - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mięso mielone wieprzowe - 500 gramów
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • bulion - 3 szklanki
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • suszone oregano - 1 łyżeczka
  • kukurydza w puszce - 1 szklanka
  • czarna fasola w puszce - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, czosnek na plastry i podsmaż na oleju.
  2. Dodaj mięso, smaż do czasu, gdy się zarumieni i rozgniataj je widelcem.
  3. Wlej bulion, wsyp paprykę, kminek, chilli, oregano oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i duś na małym ogniu 20-30 minut często mieszając.
  5. Kiedy mięso będzie miękkie, a sos gęsty, dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Mieszaj i podgrzewaj jeszcze 5-7 minut. Serwuj z ryżem ugotowanym na sypko.