| |||||||||
| Składniki | ||
| mąka pszenna | 1 szklanka | |
| mleko | 1 szklanka | |
| cukier | 1 szklanka | |
| olej | 1 szklanka | |
| jajko | 2 sztuki | |
| proszek do pieczenia | 1 opakowanie | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| wiśnie | 25 dekagramów | |
| sól | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wiśnie przelać na cedzaku wrzątkiem i dobrze odsączyć. |
| Krok 2 |
| Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodać żółtka, cukier, mleko i olej. |
| Krok 3 |
| Wyrobić lub zmiksować na jednolitą masę. |
| Krok 4 |
| Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z pozostałym ciastem. |
| Krok 5 |
| Wiśnie obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. |
| Krok 6 |
| Przełożyć do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 - 200 st. C). |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |