|
Składniki | ||
mąka pszenna | 1 szklanka | |
mleko | 1 szklanka | |
cukier | 1 szklanka | |
olej | 1 szklanka | |
jajko | 2 sztuki | |
proszek do pieczenia | 1 opakowanie | |
cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
wiśnie | 25 dekagramów | |
sól | 1 szczypta |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Wiśnie przelać na cedzaku wrzątkiem i dobrze odsączyć. |
Krok 2 |
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodać żółtka, cukier, mleko i olej. |
Krok 3 |
Wyrobić lub zmiksować na jednolitą masę. |
Krok 4 |
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z pozostałym ciastem. |
Krok 5 |
Wiśnie obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. |
Krok 6 |
Przełożyć do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 - 200 st. C). |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |