Szybkie ciasto mojej babci
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 - 200 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wiśnie - 25 dekagramów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie przelać na cedzaku wrzątkiem i dobrze odsączyć.
  2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodać żółtka, cukier, mleko i olej.
  3. Wyrobić lub zmiksować na jednolitą masę.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z pozostałym ciastem.
  5. Wiśnie obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać.
  6. Przełożyć do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 - 200 st. C).