Szybkie curry z kurczaka z sałatką ze świeżego ogórka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 3 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pasta curry zielona - 1 łyżeczka
  • mleko kokosowe - 400 gramów
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • limonka - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 łyżeczek
  • ocet - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, ząbek czosnku posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Kurczaka pokrój w cienkie paski i usmaż w garnku na oliwie. Dodaj cebulę, czosnek oraz pastę curry.
  2. Do garnka wlej mleko kokosowe, dopraw kostką Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
  3. Ogórka pokrój w cienkie półplastry pod skosem, dopraw solą, cukrem oraz octem. Wymieszaj i przełóż do salaterki.
  4. Gotowe curry dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem oraz sałatką.