Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa b/k - 1 kilogram
  • cebula - 3 sztuki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • musztarda francuska - 3 łyżeczki
  • czerwone wino - 1 łyżeczka
  • wytrawne wino białe - 300 mililitrów
  • masło klarowane - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 1.5 łyżeczek
  • miód wielokwiatowy - 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy - 0.5 łyżeczek
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 6 sztuk
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso - najlepiej zwarty kawałek mało poprzerastany - umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, 2 łyżki, partiami obsmaż mięso, przełóż do rondla. Na patelnię dodaj pozostałą łyżkę masłą, podsmaż na nim cebulę i czosnek, przełóż do mięsa.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny. Dodaj także musztardę, bulionetki i wlej wino. Duś mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.
  4. Gdy mięso będzie już miękkie postaraj się wyłowić ziarenka ziele i liście. Do sosu dodaj miód i pieprz ziołowy.
  5. Masło zwykłe, miękkie, utrzyj z mąką na papkę i dodaj do sosu. Gotuj delikatnie mieszając aż się rozpuści i sos zgęstnieje.
  6. Podawaj najlepiej z kładzionymi kluseczkami.