Szynka na chrupko

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • piwo - 1 sztuka
  • smalec - 2 łyżki
  • majeranek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, dobrze wysusz i dokładnie natrzyj majerankiem i Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Następnie odstaw na kilka godzin, aby nabrało aromatu.
  2. W brytfannie rozpuść smalec, obsmaż na nim zamarynowane mięso. Piecz w piekarniku do momentu, kiedy skórka zrobi się chrupka (200 stopni C).
  3. Boczek pokrój w kostkę i namocz w piwie. Smaruj nim skórę szynki w czasie pieczenia, by nabrała specyficznego aromatu i błyszczącego koloru.