Szynka pieczona świąteczna
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • sól peklująca - 3 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • zmielone goździki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą. Przyprawa nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
  2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
  3. Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie zkarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.