Szynka pieczona świąteczna

44


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
szynka wieprzowa1.5 kilogramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
sól peklująca3 łyżki
miód3 łyżki
pomarańcze2 sztuki
zmielone goździki4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą. Przyprawa nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
Krok 2
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
Krok 3
Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie zkarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl