| |||||||||
| Składniki | ||
| szynka wieprzowa | 1.5 kilogramów | |
| Przyprawa do wieprzowiny Knorr | 1 opakowanie | |
| miód | 3 łyżki | |
| pomarańcze | 2 sztuki | |
| zmielone goździki | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki. |
| Krok 2 |
| Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut. |
| Krok 3 |
| Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie zkarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku. |
| Autor: przepisy.pl |