Szynka pieczona z glazurą

58


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
surowa szynka wieprzowa0.5 kilogramów
Przyprawa do gyrosa Knorr2 łyżki
włoszczyzna1 pęczek
sól morska1 łyżka
ziele angielskie5 ziaren
pieprz czarny mielony1 łyżeczka
liść laurowy4 sztuki
goździki1 łyżeczka
tymianek0.5 pęczków
miód100 mililitrów
cukier brązowy2 łyżki
sos sojowy jasny100 mililitrów
musztarda sarepska2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Szynkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.
Krok 2
Po tym czasie zalej szynkę ponownie zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz sól i zagotuj.
Krok 3
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek i goździki. Gotuj powoli około 4 godzin, dolewając wodę.
Krok 4
Następnie wyjmij mięso i umieść w brytfance do pieczenia. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach 1-centymetrowych. Wywar możesz zachować do ugotowania zupy.
Krok 5
Wymieszaj składniki glazury: miód, cukier brązowy, sos sojowy, musztardę sarepską oraz przyprawę Knorr.
Krok 6
Polej glazurą mięso i piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Piecz, aż skórka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. Podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl