Szynka pieczona z glazurą
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • surowa szynka wieprzowa - 0.5 kilogramów
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • sól morska - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 4 sztuki
  • goździki - 1 łyżeczka
  • tymianek - 0.5 pęczków
  • miód - 100 mililitrów
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • sos sojowy jasny - 100 mililitrów
  • musztarda sarepska - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.
  2. Po tym czasie zalej szynkę ponownie zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz sól i zagotuj.
  3. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek i goździki. Gotuj powoli około 4 godzin, dolewając wodę.
  4. Następnie wyjmij mięso i umieść w brytfance do pieczenia. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach 1-centymetrowych. Wywar możesz zachować do ugotowania zupy.
  5. Wymieszaj składniki glazury: miód, cukier brązowy, sos sojowy, musztardę sarepską oraz przyprawę Knorr.
  6. Polej glazurą mięso i piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Piecz, aż skórka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. Podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.