Szynka pieczona z glazurą

46


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
surowa szynka wieprzowa0.5 kilogramów
Przyprawa do gyrosa Knorr2 łyżki
włoszczyzna1 pęczek
sól morska1 łyżka
Ziele angielskie z Meksyku Knorr5 ziaren
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżeczka
Liść laurowy z Turcji Knorr4 sztuki
goździki1 łyżeczka
tymianek0.5 pęczków
miód100 mililitrów
cukier brązowy2 łyżki
sos sojowy jasny100 mililitrów
musztarda sarepska2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Szynkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.
Krok 2
Po tym czasie zalej szynkę ponownie zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz sól i zagotuj.
Krok 3
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek i goździki. Gotuj powoli około 4 godzin, dolewając wodę.
Krok 4
Następnie wyjmij mięso i umieść w brytfance do pieczenia. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach 1-centymetrowych. Wywar możesz zachować do ugotowania zupy.
Krok 5
Wymieszaj składniki glazury: miód, cukier brązowy, sos sojowy, musztardę sarepską oraz przyprawę Knorr.
Krok 6
Polej glazurą mięso i piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Piecz, aż skórka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. Podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl