Szynka w miodzie na sposób chiński
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Wieprzowina od szynki - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 30 gramów
  • płynny miód - 6 łyżek
  • ananas z puszki - 3 plastry
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka kukurydziana - 4 łyżki
  • olej - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę pokrój najpierw w cienkie plastry, a potem w paski o długości około 5 centymetrów. Posyp przyprawą Knorr.
  2. Jajka zmieszaj z mąką i obtocz w tym mięso. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso na złoty kolor, po czym odsącz je z tłuszczu.
  3. Miód wymieszaj z 3 łyżkami oleju i smaż, aż zbrązowieje. Nie przestawaj mieszać!
  4. Dodaj paski mięsa i ciągle mieszaj, aby pokryły się karmelem. Mięso przełóż do miseczek, udekoruj pokrojonymi plasterkami ananasa i podawaj z ryżem.