Szynka w miodzie z goździkami

48


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
szynka wieprzowa3 kilogramy
Przyprawa do wieprzowiny Knorr3 łyżeczki
goździki1 łyżka
miód50 gramów
sok pomarańczowy0.25 litrów
brandy100 mililitrów
oliwa10 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
Krok 2
Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.
Krok 3
Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.
Krok 4
Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140° C piekarnika na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl