Szynka w miodzie z goździkami
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 3 kilogramy
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżeczki
  • goździki - 1 łyżka
  • miód - 50 gramów
  • sok pomarańczowy - 0.25 litrów
  • brandy - 100 mililitrów
  • oliwa - 10 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
  2. Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.
  3. Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.
  4. Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140° C piekarnika na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.