Szynka w miodzie

Składniki:

  • szynka - 600 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • miód - 6 łyżek
  • mąka kukurydziana - 4 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • ananas plastry - 3 sztuki
  • olej - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę pokrój na plastry, a następnie na paski o długości ok. 5 cm.
  2. Szynkę obtaczaj w mące i smaż na jasnobrązowo. Odsącz po usmażeniu.
  3. Kawałki szynki wyjmij i przełóż do salaterki, po czym udekoruj pokrojonym ananasem. Podawaj jako przystawkę.
  4. Do mąki dodaj przyprawę delikat Knorr, jajka i wyrób masę.
  5. Miód wymieszaj z 3 łyżkami oleju i podsmaż ciągle mieszając. Gdy miód zbrązowieje dodaj szynkę i smaż, aż pokryje się warstwą karmelu.