Składniki:
- szynka - 600 gramów
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
- miód - 6 łyżek
- mąka kukurydziana - 4 łyżki
- jajko - 2 sztuki
- ananas plastry - 3 sztuki
- olej - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
- Szynkę pokrój na plastry, a następnie na paski o długości ok. 5 cm.
- Szynkę obtaczaj w mące i smaż na jasnobrązowo. Odsącz po usmażeniu.
- Kawałki szynki wyjmij i przełóż do salaterki, po czym udekoruj pokrojonym ananasem. Podawaj jako przystawkę.
- Do mąki dodaj przyprawę delikat Knorr, jajka i wyrób masę.
- Miód wymieszaj z 3 łyżkami oleju i podsmaż ciągle mieszając. Gdy miód zbrązowieje dodaj szynkę i smaż, aż pokryje się warstwą karmelu.