Szynka z karmelizowanymi morelami
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • szynka - 1 kilogram
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • morela suszona - 1 opakowanie
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Delicat przyprawa w płynie do smaku - 2 łyżki
  • papryka słodka - 1 łyżka
  • Przyprawa w mini kostkach Majeranek Knorr - 1 sztuka
  • pieprz mielony - 1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron - 5 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy, Delikatu i przypraw (papryki, pieprzu, soli i mini kostek majeranku i czosnku). Natrzeć dobrze mięso. Przykryć je szczelnie i zostawić na 12 godzin w lodówce.
  2. W garnku o grubym dnie (szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu, a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron.
  3. Zalać mięso wodą na ok 5 cm ponad górę mięsa, dołożyć kostkę bulionu warzywnego. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 1 godzinę kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać ½ szklanki.
  4. Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić. Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Po ostudzeniu pokroić na 8 plastrów.
  5. Morele namoczyć na 30 minut. Na patelni zrobić karmel z 3 łyżek cukru. Wrzucić na niego odsączone morele. Zamieszać. Wlać 50 ml ginu i kilka łyżek wody. Wsypać trochę grubo mielonego pieprzu i ½ łyżeczki mielonej papryki. Dusić kilka minut.
  6. Sos po wyjęciu mięsa przetrzeć przez sito, zmiksować dokładając połowę moreli z sosem od nich. Doprawić sos na ostro. Podawać mięso polane sosem i obłożone karmelizowanymi morelami.