Szynka z rusztu
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa b/k - 1.2 kilogramów
  • oliwa - 60 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżeczki
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, szynkę nakłuć ostrym, wąskim nożem - naszpikować czosnkiem z obu stron.
  2. Z oliwy, przyprawy Knorr i majeranku przygotować marynatę - dokładnie natrzeć mięso. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić (najlepiej na kilka godzin).
  3. Posolić, obłożyć cebulą i marchewką, podlać odrobiną wody - krótko udusić w szybkowarze (7min. od puszczenia pary).
  4. Owinąć folią aluminiową - upiec na grillu, aż mięso będzie miękkie (ok. 45min). Pokroić w plastry, polać sosem pieczeniowym. Smacznego!