Szynka zapiekana z musztardą i miodem
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wędzona - 3 kilogramy
  • miód - 3 łyżki
  • musztarda - 2 łyżki
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • brandy - 100 mililitrów
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 szczypta
  • Goździki z Indonezji Knorr - 6 sztuk
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z miodem, musztardą, cynamonem oraz imbirem. Dodaj brandy i wymieszaj.
  2. Szynkę natrzyj przygotowaną marynatą, ponakłuwaj szpikulcem, a w szczeliny powtykaj goździki.
  3. Mięso włóż do woreczka do pieczenia.
  4. Woreczek zepnij spinką i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Zapiekaj przez około 1,5 godziny.
  5. Przed końcem pieczenia woreczek rozetnij od góry i pozwól, aby szynka się zarumieniła. Następnie mięso wyjmij na półmisek i polej powstałym podczas pieczenia sosem.