Tabbouleh z kaszą jaglaną i kurczakiem
  • 35 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 200 gramów
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 2 łyżki
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 2 opakowania
  • pomidor - 2 sztuki
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • świeża mięta - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • orzeszki pinii - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Wystudź. Warzywa (ogórek, pomidory, paprykę oraz cebulę) pokrój w drobną kostkę. Miętę, natkę pietruszki oraz chilli posiekaj. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Majonez wymieszaj z połową posiekanej mięty oraz posiekanym czosnkiem, a następnie zamarynuj mięso. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika I piecz przez 12 minut. Wystudź.
  3. W dużej misce połącz kaszę, warzywa oraz zioła. Sos sałatkowy wymieszaj dokładnie z oliwą oraz sześcioma łyżkami wody.
  4. Gotowy sos wlej do kaszy, całość dokładnie wymieszaj. Wystudzoną pierś pokrój w cienkie plasterki pod skosem i ułóż na wierzchu sałatki. Całość posyp uprażonymi orzeszkami i podawaj.