Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką

3


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
makaron tagliatelle300 gramów
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr1 opakowanie
boczek wędzony w plastrach12 sztuk
boczek wędzony w kawałku50 gramów
cebula1 sztuka
czosnek ząbek2 sztuki
papryka zielona1 sztuka
ser kozi50 gramów
śmietana 18%200 mililitrów
tymianek świeży kilka gałązek
wino białe100 mililitrów
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Plastry boczku rozłóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz ok. 15 minut - do momentu, gdy boczek będzie rumiany i chrupiący.
Krok 2
Cebulę oraz pozostały boczek pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kawałki o grubości 0,5 cm, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na grillowej patelni.
Krok 3
W garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż pokrojony w kostkę boczek, czosnek oraz cebulę. Wlej wino i gotuj do momentu odparowania płynu.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj. Dodaj grillowaną cukinię oraz listki tymianku otarte z gałązek.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, dobrze odcedź, przełóż do garnka, wymieszaj z sosem i nałóż na talerze. Wierzch posyp pokruszonym serem i powtykaj plastry pieczonego boczku. Udekoruj listkami tymianku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl