Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron tagliatelle - 300 gramów
  • Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony w plastrach - 12 sztuk
  • boczek wędzony w kawałku - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • ser kozi - 50 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • tymianek świeży kilka gałązek
  • wino białe - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku rozłóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz ok. 15 minut - do momentu, gdy boczek będzie rumiany i chrupiący.
  2. Cebulę oraz pozostały boczek pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kawałki o grubości 0,5 cm, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na grillowej patelni.
  3. W garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż pokrojony w kostkę boczek, czosnek oraz cebulę. Wlej wino i gotuj do momentu odparowania płynu.
  4. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj. Dodaj grillowaną cukinię oraz listki tymianku otarte z gałązek.
  5. Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, dobrze odcedź, przełóż do garnka, wymieszaj z sosem i nałóż na talerze. Wierzch posyp pokruszonym serem i powtykaj plastry pieczonego boczku. Udekoruj listkami tymianku.