Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem

3


Łatwe


35 min.


6 os.

Składniki
makaron tagliatelle szpinakowy300 gramów
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr1 opakowanie
łosoś wędzony150 gramów
Śmietana 30%200 mililitrów
wino musujące150 mililitrów
jajka przepiórcze6 sztuk
cebula1 sztuka
świeża bazylia1 pęczek
parmezan20 gramów
pieprz czarny świeżo mielony1 szczypta
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Krok 4
Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.
Krok 5
W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl