Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem
  • 35 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron tagliatelle szpinakowy - 300 gramów
  • Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • łosoś wędzony - 150 gramów
  • Śmietana 30% - 200 mililitrów
  • wino musujące - 150 mililitrów
  • jajka przepiórcze - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • parmezan - 20 gramów
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  4. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.
  5. W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.