Tagliatelle z łososiem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
  • oliwa - 2 łyżki
  • makaron tagliatelle - 0.5 kilogramów
  • białe wytrawne wino - 100 mililitrów
  • świeży łosoś - 300 gramów
  • Śmietanka 36% - 200 mililitrów
  • Koperek pęczek - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Łososia wyfiletuj i pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj makaron w osolone wodzie.
  3. W międzyczasie rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulkę i smaż 1,5 minuty, dodaj łososia, dopraw i smaż jeszcze 4 minuty.
  4. Dodaj obrane i pokrojone pomidorki, smaż 2 minuty.
  5. Podlej winem i zredukuj do połowy objętości
  6. Zmniejsz ogień, dodać śmietankę, przypraw sola i pieprzem. Wrzuć posiekany koperek, odcedzić makaron, przelej go gorącą wodą i wrzucić do sosu.
  7. Podgrzej całość minutę. Podaj oprószone świeżo zmielonym pieprzem.