Tagliatelle z mięsnym sosem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron tagliatelle - 40 dekagramów
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 50 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • tymianek - kilka gałązek - 1 sztuka
  • pomidor - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • olej - 3 łyżki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy mięso, koncentrat pomidorowy i kostkę Knorr. Smażymy często mieszając, aż mięso zmięknie.
  3. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odrywamy listki tymianku. Dodajemy do mięsa. Dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy żeby sos lekko odparował.
  4. Mieszamy z makaronem i podajemy.