Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron tagliatelle - 300 gramów
  • Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • czosnek - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • wino białe wytrawne - 100 mililitrów
  • Śmietana 30% - 200 mililitrów
  • parmezan lub inny twardy ser - 20 gramów
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Główkę czosnku zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Natkę oraz cebulę także posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Pierś osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Pierś usmaż na grillowej patelni (po 4-5 minut z każdej strony), lekko wystudź i pokrój w paski.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.
  4. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj.
  5. Zmniejsz ogień, dodaj do sosu upieczony czosnek, kurczaka oraz posiekaną natkę i gotuj 3 minuty.
  6. Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż do sosu, dopraw pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.