Przygotowanie |
Krok 1 |
Główkę czosnku zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Natkę oraz cebulę także posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. |
Krok 2 |
Pierś osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Pierś usmaż na grillowej patelni (po 4-5 minut z każdej strony), lekko wystudź i pokrój w paski. |
Krok 3 |
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu. |
Krok 4 |
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj. |
Krok 5 |
Zmniejsz ogień, dodaj do sosu upieczony czosnek, kurczaka oraz posiekaną natkę i gotuj 3 minuty. |
Krok 6 |
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż do sosu, dopraw pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki. |