Tagliatelle z sosem czosnkowym i grillowanym kurczakiem

82


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
makaron tagliatelle300 gramów
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr1 opakowanie
pierś z kurczaka 1 sztuka
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 łyżka
czosnek 1 sztuka
cebula1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
wino białe wytrawne100 mililitrów
Śmietana 30%200 mililitrów
parmezan lub inny twardy ser20 gramów
pieprz czarny świeżo mielony1 szczypta
oliwa z oliwek4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Główkę czosnku zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Natkę oraz cebulę także posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Pierś osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Pierś usmaż na grillowej patelni (po 4-5 minut z każdej strony), lekko wystudź i pokrój w paski.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj.
Krok 5
Zmniejsz ogień, dodaj do sosu upieczony czosnek, kurczaka oraz posiekaną natkę i gotuj 3 minuty.
Krok 6
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Następnie przełóż do sosu, dopraw pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl