Tagliatelle z warzywami w sosie śmietanowym
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • cukina - 2 sztuki
  • marchewka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 12% - 100 gramów
  • woda - 250 gramów
  • makaron
  • mąka - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa - 0.5 łyżeczek
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron: Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, dodać odrobinę letniej wody). Zawinąć w folię, odstawić na 30 min. Rozwałkować na cienki placek, pokroić na cienkie paseczki (ok. 4-5 mm).
  2. Sos: Cebulę pokroić na ósemki, zeszklić na oliwie. Dodać marchewkę pokrojoną w słupki, poddusić. Dodać paseczki cukinii, bulionetkę, pieprz - chwilę podsmażyć, następnie podlać odrobiną wody i dusić (ok. 5 min).
  3. Kurczaka pokroić w kosteczkę, oprószyć przyprawą do mięs, podsmażyć na złoty kolor - dodać do warzyw. Mąkę dokładnie wymieszać z wodą i śmietaną - dodać do warzyw. Zagotować. Smacznego!