Tagliatelle ze szpinakiem

14


Średnie


35 min.


4 os.

Składniki
makaron tagliatelle szpinakowy300 gramów
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr1 opakowanie
łosoś filet 500 gramów
cebula1 sztuka
skórka otarta z 1 cytryny
pieprz czarny świeżo mielony1 szczypta
szafran1 szczypta
wino białe100 mililitrów
Śmietana 30%200 mililitrów
oliwa z oliwek4 łyżki
świeży tymianek do dekoracji
wiórki drewniane do wędzenia1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.
Krok 4
Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
Krok 5
W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.
Krok 6
Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl