| |||||||||
| Składniki | ||
| 2 piersi kurczaka pokrojone w cienkie ukośne plasterki | ||
| 1 łyżka brązowego cukru | ||
| 1,5 l bulionu z 1 kostki Knorr (Rosół z kury) | ||
| 2 rozgniecione i posiekane łodygi trawy cytrynowej | ||
| 2 liście limonki kaffir pokrojone w paseczki (julienne) | ||
| 1 opakowanie (30 g) pasty tom ka | ||
| ½ puszki mleka kokosowego (150 ml) | ||
| 2 małe posiekane czerwone chili (razem z pestkami) | ||
| kawałek startego korzenia galgantu (tajskiego imbiru) lub zwykłego imbiru | ||
| sok z 1 cytryny lub limetki | ||
| kilka gałązek kolendry z korzonkami |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W kuchni tajskiej nie ma porządnych przepisów, ważenia produktów, czasu przygotowania. Trzeba po prostu tak połączyć kilka składników, aby coś powstało. Na przykład TAJSKA ZUPA TOM KA KAI. A może coś kompletnie innego. |
| Krok 2 |
| Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, liście kaffir, pastę tom ka i mleko kokosowe. Wymieszaj, wrzuć chili i galgant, dodaj sos rybny, cukier i sok z cytryny. Gdy zupa ponownie się zagotuje, włóż kurczaka (kawałek po kawałku) i gotuj, aż będzie miękki. Dodaj rozgniecione korzonki kolendry, posyp posiekanymi listkami kolendry. |
| Autor: Pascal Pascal |