Tajska zupa tom ka Kai

Składniki:

  • 1,5 l bulionu z 1 kostki Knorr (Rosół z kury)
  • 2 piersi kurczaka pokrojone w cienkie ukośne plasterki
  • sok z 1 cytryny lub limetki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kawałek startego korzenia galgantu (tajskiego imbiru) lub zwykłego imbiru
  • 2 małe posiekane czerwone chili (razem z pestkami)
  • ½ puszki mleka kokosowego (150 ml)
  • 1 opakowanie (30 g) pasty tom ka
  • 2 liście limonki kaffir pokrojone w paseczki (julienne)
  • 2 rozgniecione i posiekane łodygi trawy cytrynowej
  • kilka gałązek kolendry z korzonkami

Sposób przygotowania:

  1. W kuchni tajskiej nie ma porządnych przepisów, ważenia produktów, czasu przygotowania. Trzeba po prostu tak połączyć kilka składników, aby coś powstało. Na przykład TAJSKA ZUPA TOM KA KAI. A może coś kompletnie innego.
  2. Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, liście kaffir, pastę tom ka i mleko kokosowe. Wymieszaj, wrzuć chili i galgant, dodaj sos rybny, cukier i sok z cytryny. Gdy zupa ponownie się zagotuje, włóż kurczaka (kawałek po kawałku) i gotuj, aż będzie miękki. Dodaj rozgniecione korzonki kolendry, posyp posiekanymi listkami kolendry.