Tajska zupa tom ka Kai

0


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
1,5 l bulionu z 1 kostki Knorr (Rosół z kury)
2 piersi kurczaka pokrojone w cienkie ukośne plasterki
sok z 1 cytryny lub limetki
1 łyżka brązowego cukru
kawałek startego korzenia galgantu (tajskiego imbiru) lub zwykłego imbiru
2 małe posiekane czerwone chili (razem z pestkami)
½ puszki mleka kokosowego (150 ml)
1 opakowanie (30 g) pasty tom ka
2 liście limonki kaffir pokrojone w paseczki (julienne)
2 rozgniecione i posiekane łodygi trawy cytrynowej
kilka gałązek kolendry z korzonkami
Przygotowanie
Krok 1
W kuchni tajskiej nie ma porządnych przepisów, ważenia produktów, czasu przygotowania. Trzeba po prostu tak połączyć kilka składników, aby coś powstało. Na przykład TAJSKA ZUPA TOM KA KAI. A może coś kompletnie innego.
Krok 2
Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, liście kaffir, pastę tom ka i mleko kokosowe. Wymieszaj, wrzuć chili i galgant, dodaj sos rybny, cukier i sok z cytryny. Gdy zupa ponownie się zagotuje, włóż kurczaka (kawałek po kawałku) i gotuj, aż będzie miękki. Dodaj rozgniecione korzonki kolendry, posyp posiekanymi listkami kolendry.
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl