Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli
  • 35 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 4 łyżki
  • jajka - 1 sztuka
  • tofu - 50 gramów
  • makaron sojowy - 30 gramów
  • pieczarki - 10 sztuk
  • Placki z kuskusu Knorr - 1 opakowanie
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • papryczka chilli - 0.5 sztuk
  • pasta tajska z czerwonego curry - 1 łyżka
  • szalotka - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • bulion drobiowy lub warzywny - 200 mililitrów
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki pokrój w drobną kostkę, kolendrę pokrój drobno, czosnek i chilli posiekaj a makaron namocz w zimnej wodzie na ok. 15 minut.
  2. W niedużym garnku przesmaż 1/3 szalotki oraz chilli. Dodaj zawartość opakowania Knorr oraz połowę kolendry i wymieszaj. Całość zalej 200 ml gorącej wody, naczynie przykryj i odstaw na 15 minut, aż kasza zmięknie.
  3. Po tym czasie do kaszy dodaj mąkę, jajko oraz pokrojone drobno tofu, połowę kolendry i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku i uformuj niewielkie pulpeciki.
  4. W garnku przesmaż pozostałą szalotkę, czosnek, pieczarki pokrojone w „ósemki” oraz pastę curry. Następnie dodaj pomidory, kokosowe mleko oraz bulion i zagotuj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  5. Zupę dopraw do smaku, włóż ostrożnie uformowane pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj przygotowany makaron oraz pozostałą kolendrę i podawaj.