Tajska zupa z pulpetami z kaszy z tofu i chilli

1


Łatwe


35 min.


6 os.

Składniki
mąka4 łyżki
jajka1 sztuka
tofu50 gramów
makaron sojowy 30 gramów
pieczarki10 sztuk
Placki z kuskusu Knorr1 opakowanie
świeża kolendra1 pęczek
papryczka chilli0.5 sztuk
pasta tajska z czerwonego curry1 łyżka
szalotka3 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
olej2 łyżki
mleko kokosowe400 mililitrów
bulion drobiowy lub warzywny200 mililitrów
pomidory z puszki1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Szalotki pokrój w drobną kostkę, kolendrę pokrój drobno, czosnek i chilli posiekaj a makaron namocz w zimnej wodzie na ok. 15 minut.
Krok 2
W niedużym garnku przesmaż 1/3 szalotki oraz chilli. Dodaj zawartość opakowania Knorr oraz połowę kolendry i wymieszaj. Całość zalej 200 ml gorącej wody, naczynie przykryj i odstaw na 15 minut, aż kasza zmięknie.
Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj mąkę, jajko oraz pokrojone drobno tofu, połowę kolendry i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku i uformuj niewielkie pulpeciki.
Krok 4
W garnku przesmaż pozostałą szalotkę, czosnek, pieczarki pokrojone w „ósemki” oraz pastę curry. Następnie dodaj pomidory, kokosowe mleko oraz bulion i zagotuj – zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
Krok 5
Zupę dopraw do smaku, włóż ostrożnie uformowane pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj przygotowany makaron oraz pozostałą kolendrę i podawaj.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl