Tajskie curry z brokuła
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • brokuł - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • pasta curry - 1 łyżka
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • mleczko kokosowe - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oleju na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem. W ostatniej minucie podsmażania dodajemy przeciśnięty czosnek.
  2. Pastę curry rozprowadzamy w szklance wody i dodajemy do garnka. Dodajemy również przyprawy i kostke bulionową.
  3. Brokuła dzielimy na rózyczki, myjemy i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko 10 min i zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy kolejne 10 min.
  4. Dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy i sprawdzamy smak.