| |||||||||
| Składniki | ||
| brokuł | 1 sztuka | |
| cebula | 1 sztuka | |
| czosnek | 2 sztuki | |
| cytryna | 1 sztuka | |
| pasta curry | 1 łyżka | |
| imbir | 0.5 łyżeczek | |
| mleczko kokosowe | 1 szklanka | |
| sól | 1 szczypta | |
| olej | 2 łyżki | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oleju na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem. W ostatniej minucie podsmażania dodajemy przeciśnięty czosnek. |
| Krok 2 |
| Pastę curry rozprowadzamy w szklance wody i dodajemy do garnka. Dodajemy również przyprawy i kostke bulionową. |
| Krok 3 |
| Brokuła dzielimy na rózyczki, myjemy i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko 10 min i zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy kolejne 10 min. |
| Krok 4 |
| Dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy i sprawdzamy smak. |
| Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka |