Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa

Składniki:

  • mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • sok z limonki - 3 łyżki
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • papryka chilli - 1 sztuka
  • pędy bambusa z puszki - 500 gramów
  • filet z kurczaka - 1 kilogram
  • pasta curry - 4 łyżki
  • sos rybny - 6 łyżek
  • limonka kaffir - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 4 łyżkami sosu rybnego i odstaw na 15 minut.
  2. Z wierzchu mleka kokosowego zbierz kilka łyżek śmietany, wlej ją do głębokiej patelni, doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj pastę curry, smaż na małym ogniu około 2 minut. Powoli wlej 6 łyżek mleka kokosowego. Smaż 1 minutę.
  4. Dodaj mięso, smaż 4 minuty.
  5. Następnie dodaj opłukane pędy bambusa, cukier, liście limonki i resztę mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.
  6. Dopraw resztą sosu rybnego, sokiem z limonki i chili