| |||||||||
| Składniki | ||
| olej | 2 łyżki | |
| jajka | 2 sztuki | |
| sok z limonki | 2 łyżki | |
| kolendra | 1 pęczek | |
| czerwona papryczka chilli | 1.5 łyżeczek | |
| czosnek | 1 łyżka | |
| duże krewetki | 300 gramów | |
| czerwona pasta curry | 3 łyżeczki | |
| sos rybny | 3 łyżeczki | |
| makaron ryżowy wstążki | 250 gramów | |
| orzeszki ziemne posiekane | 3 szklanki | |
| kiełki mieszane | 100 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Chilli drobno posiekać, czosnek przecisnąć. W woku podsmażyć czosnek i papryczkę na oleju przez ok. 2 min. Dodać krewetki, cały czas mieszając smażyć 4 min. |
| Krok 2 |
| Dodać osączony makaron i kiełki, chwilę przesmażyć ciągle mieszając. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, żeby pokryły makaron. Kiedy się zetną, dodać sos rybny, pastę curry, sok z limonki i cukier. |
| Krok 3 |
| Podawać posypane siekaną kolendrą i orzeszkami. |
| Autor: olakrr |