Tajskie PAD THAI

Składniki:

  • duże krewetki - 300 gramów
  • makaron ryżowy wstążki - 250 gramów
  • czerwona papryczka chilli - 1.5 łyżeczek
  • czosnek - 1 łyżka
  • jajka - 2 sztuki
  • kiełki mieszane - 100 gramów
  • orzeszki ziemne posiekane - 3 szklanki
  • kolendra - 1 pęczek
  • olej - 2 łyżki
  • sos rybny - 3 łyżeczki
  • czerwona pasta curry - 3 łyżeczki
  • sok z limonki - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Chilli drobno posiekać, czosnek przecisnąć. W woku podsmażyć czosnek i papryczkę na oleju przez ok. 2 min. Dodać krewetki, cały czas mieszając smażyć 4 min.
  2. Dodać osączony makaron i kiełki, chwilę przesmażyć ciągle mieszając. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, żeby pokryły makaron. Kiedy się zetną, dodać sos rybny, pastę curry, sok z limonki i cukier.
  3. Podawać posypane siekaną kolendrą i orzeszkami.